10 May, 2013

Umi , adik sayang umi

Bismillah.Assalamualaikum .

Tarikh 16 Mei nanti Hari IBU kan ? Aku takut aku tak ingat nak berblogging , aku rasa baik aku ucap sekarang.Tulis sekarang .

Aku berada didalam perut suci itu selama 9 bulan 10 hari . Dengan istiqomah dan ikhlasnya si ibu dalam membawa perutnya yang kian memboyot itu dengan sabar dan redha . Lahirnya seorang bayi perempuan yang sangat comel pada 13 Ogos di Sandakan . Itulah aku , Syahira .

Umi , sangat banyak pengorbananmu. Nak tahu tak ? Dalam karangan BM , adik buat karangan tentang karangan ibu-bapa , adik rasa tuje yang adik boleh buat sebab adik boleh jadikan umi dan ayah sebagai role model :) . Adik dapat 6a dalam PMR pun sebab umi jugak . bila adik lalai , umi marah adik . Suruh adik study , umi selalu ingatkan adik yang umi hanya dapat tinggalkan ilmu je pada anak-anak umi . Adik ingat sokmo hok tu . Ayah pun sabar je bagi duit bila adik mitok nok beli buku latihan .

Jazakallahukhairanjaza' !

Ibu , insan yang membawa kita ke dunia . Membawa kita dengan kasih sayang dan cinta . Biar kita buat perkara yang ibu tidak suka pun , ibu kita akan sabar dan nasihat kita . Tapi bila kita melampau , ibu kita bagi 'hadiah' special buat kita . Hadiah yang kita ingat selalu . Bila kita lapar , ibulah yang akan memberi kita makan . Menyimpan kita makanan biarpun ibu nak sangat makan . Sebenarnaya, lapar kita , lagi lapar ibu . Sakit kita , sakit lagi ibu . Sebab kita merupakan jantung hati ibu , kita sakit sikit . ibulah orang yang paling kalut sekali . Ibu , engkau ratu hati .

Aljannah tahta aqdamul ummahat 

" Syurga itu dibawah tapak kaki ibu "

Umi  , syukran jaza' jiddan-jiddan ala' hadaya fil dunya ilal iman wal amalissolih .

AKU SAYANG UMI AKU !

No comments :